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No. 40-25/20 t@Pen(T) [ &1 )
Grovernment of India !
Department of Telecommunications
{Pension Section)

New Delhi. dated the oF Septen

The Joint Controller of Communications Accounts,
Office of the Controller of Communication Accounts,
Karnataka Circle,

Il Floor, Amenity Block.

CMX Compound, Palace Road,

Bangalore — 560 001.

Subject: AEplicahHit}' of revised rules of CCS (Pension) Rules, 1972 consequent to
6™ CPC and extension thereof to Govt. employees absorbed in BSNL

Sir,

With reference to your letter No. KTK/CCA/IDA/VR/CGMT dated 16.7.2010
on the above subject, it is intimated Sub-Rule 11(A) of Rule 37(A) of CCS (Pension)
Rules, 1972 lays down as under:-

“A permanent Government servant absorbed in a Public Sector
Undertaking/ Autonomous Body or a temporary/quasi-permanent
Government servant who has been confirmed in the Public Sector
Undertaking/ Autonomous Body subsequent to his absorption therein, shall be
eligible to seek Voluntary Retirement after completing 10 years of qualifying
service with the Government and the Autonomous body/Public Sector
Undertaking taken together, and he/she shall be eligible for pro rata
pensionary benefits on the basis of combined qualifying service™.

Hence, as per the aforesaid rule position, Government employees absorbed in BSNL are
eligible to seek Voluntary Retirement on completion of 10 years combined service with
the Government and the BSNL taken together and are eligible for pro-rata pension.

2 Rule 49 (2) lays down as under:-

“fa} In case of a Government servant retiring in accordance with the provisions
of these rules after completing qualifying service of not less than thirty-three
years (now 20 years as per DOP&PW’s OM No. 38/37/08-P&PW(A) dated 2.9.
2008), the amount of pension shall be calculated at fifty per cent of average
emoluments received during the last 10 months or 50% of the emoluments,
whichever is more beneficial to him subject to a maximum of four thousand and
five hundred rupees (now 45 thousand rupees as per DOP&PW's OM referred
above) per mensum.

(b) In the case of a Government servant retiring in accordance with the
provisions of these rules before compleling gualifying service of thirty three
years (now 20 years as per DOP&PW's OM No. 38/37/08-P&PW(A) dated 2.9.
2008), but after completing qualifying service of ten years, the amount of
pension shall be proportionate to the amount of pension admissible under Clause



(a) and in no case the amount of pension shall be less than Rupees three
hundred and seventy five (now Rs.3300/- as pet DOP&PW's OM referred

ahove) per mensum;

5 Further, on implementation of the recommendations of the Vith CPC, the
Department of Pension and Pensioners’ Welfare vide their O.M. No. 38/37/08-
P&PW(A) dated 292008, withdrew the benefit of adding years of qualifying service
for the purpose of computation of pension as granted under Rules 29, 29-A, 30. 48-B
and 48-C of the CCS (Pension) Rules, 1972, The DOP&PW has again reiterated this
point vide their OM. No.7/7/2008-P&PW(F) dated 13" February, 2009 indicating
therein, “Linkage of full pension with 33 years of qualifying service should be
dispensed with. Once an employee renders the minimum pensionable service of 2U
years, pension should be paid at 50% of the average emoluments received during the

{0 months or the pay last drawn, whichever is more beneficial 1o the retiring
employee. Simultancously, the extant benefit of adding years of qualifying service for
purposes of computing penﬂinnfrelated benefits should be withdrawn as it would no

longer be relevant.”

4 Inview of the rule position explained above, it is advised that the pension Cases
of the retired officers/officials absorbed in BSNL, who retired voluntarily before
completing 20 years of qualifying service after 1.1.2006 may he settled by granting
them pro-rata pensionery benefits as per sub-rule 11Aof Rule 37-A of CCS (Pension)
Rules, 1972 or granting them the amount of pension arrived at on calculating it
pmpcniunatcly based on their actual qualifying service as provided in Clause (b) of
Rule 49 (2) of CCS (Pension) Rules, 1072, as the case may be.

Yours faithfully,

(.'?

(S.P Singh)
Director (Estt.)
Tele No. 2303 6500

Copy to: All CCAs/Jt. CCAs for similar action.
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